Taati pemimpin pun ada batasnya…

3 12 2012

Paneh Miang

 

Jika mahu mengiktiraf Najib kerana mendaulatkan sekolah vernakular sebagai agen perpecahan perpaduan antara kaum, mungkin boleh dipuji; tetapi nak kata Najib banyak berjasa terhadap survival bangsa Melayu…masih terlalu awal untuk dibuat penilaian.

Baca artikel penuh DI SINI.

About these ads

Actions

Information

10 responses

9 12 2012
kupasan.net

PRU 13. Penentu politik Malaysia

10 12 2012
Suriram

Menentukan Pakatan Rakyat bukan alternatif yang lebih baik.

17 01 2013
anak menteri menantu raja

Jangan sesekali nak cuba bagi kuasa kat Pakatan Rakyat alamat muflis lah negara. Satu penggal kat Selangor , kedah n Pinang pun sengsara rakyat olit perbuatan mereka yg mabuk kuasa. Lima tahun terlalu pendek untuk timba pengalaman tapi terlalu lama bagi rakyat yg sengsara!!!

24 01 2013
Simat

Bukan so’al tempoh masa, tapi fasal pendirian yang lintang pukang, tunggang langgang.

Lihat sahaja bergaduh bermati-matian berkenaan Hukum Hudud (“Over my dead body,” kata Karpal Singh), saman kedai gunting rambut Cina, saman pasangan khalwat Cina, isu Kalimah Allah, isu perhubungan dengan Israel yang Anwar mahukan, korupsi PAS Kelantan beri 10,000 ekar kapada DAP Perak Nga dan Ngeh supaya setuju Nizar jadi Menteri Besar sekejap di 2008, Talamgate di Selangor – bermacam macam lagi.

Itu semua menunjukkan bahawa jika mereka di biarkan sampai ke Putrajaya, akan lingkup negara.

24 12 2012
Aida

Saya penyokong tegar Kempen SSS, mahukan sistem Satu Sekolah Untuk Semua, percayakan bahawa sekolah vernakular merosakkan prospek perpaduan negara.

Saya fikir kita tidak dapat mengharapkan apa apa tindakan bagi memajukan konsep SSS itu selagi kaum Melayu berpecah tiga – UMNO, PAS dan PKR -, di robek dek mereka yang gilakan kuasa. Jika UMNO/BN balik semula mendapat majoriti 2/3 di Parlimen, maka ada harapan pemimpin UMNO/BN berani mengambil langkah memajukan SSS.

DS Najib pernah berkata di blog 1Malaysianya 3 tahun dahulu bahawa “Sekolah 1 Aliran akan di laksanakan bila rakyat mahukannya.” Itu kata kata yang terukur (measured language) oleh seorang ahli politik, dengan tidak menyebut cara bagaimana menentukan sama ada rakyat mahukannya sekarang atau tidak. So’al itu tidak timbul di masa sebelom PRU13, dan tidak akan timbul selepas itu sekiranya UMNO/BN tidak dapat mandat yang besar – 2//3 majoriti.

Kita yang mahukan SSS perlu lah membuat apa sahaja bagi menolong mendapatkan mandat besar itu. Selepas itu kita boleh desak pemerintah ambil tindakan terhadap SSS.

24 12 2012
Aida

Masalahnya kelemahan pemerintahan Tun Abdullah Badawi telah menyebabkan keadaan sekarang. Saya fikir segala apa yang di lakukan oleh DS Najib sejak memegang jawatan PM sehingga sekarang ada lah bagi tujuan mendapatkan semula mandat 2/3 majoriti itu.

Itu ada lah berdasarkan “kebenaran keadaan politik” atau “the reality of the political situation”. Ramai penggila kuasa berleluasa di negara ini sekarang sehingga koyak rabak perpaduan negara dan simpang siur suasana politik semasa.

Saya harap kita semua juga mengambil kira keadaan begitu dan memberi sedikit ruang kapada DS Najib mencapai tujuan mendapat mandat besar itu. Bila sudah dapat, jika dia tidak ambil langkah langkah sekolah 1Aliran, kita boleh jeritkan se kuat kuatnya.

24 12 2012
Isa

Lapuran Bernama ini di muatkan di sini bukan dengan tujuan mempolitikkan laman web ini, tapi hanya bagi menyokong pendapat Aida tersebut di atas:

MALACCA: Barisan Nasional is capable of wresting back 20 opposition-held seats to secure a two-thirds majority in the coming general election, said Umno information chief Datuk Ahmad Maslan.

He is confident that Barisan can retain the 140 parliamentary seats it won and capture five (of 23 seats held by) PAS, five (of 29 held by) DAP and 10 (of the 31) PKR seats.

He said the confidence was based on various factors including the problems faced by the opposition in several seats that it had won.

“It’s logical because, for example, seven of the PKR seats are already problematic for the opposition as six of the incumbents left the party to become independents, while it lost the Hulu Selangor seat,” he said.

17 01 2013
anak menteri menantu raja

Najib perentah Malaysia baru satu penggal korang dah cakap bukan bukan. Tun Mahathir perentah Malaysia 22 tahun tentulah banyak jasa. Cuba bagi DS Najib 15 tahun lagi, baru bolih nilai jasa beliau …….

15 05 2013
irfan

sepatutnya blog ini rentas politik. dan harap oleh hidupkan semula kempen dan updates. terima kasih/

29 08 2013
mat

Saya bergaul dgn bangsa india dan china drp sekolah rendah sehingga berkerja bersama mereka di sykt swasta.Malah pernah berjiran dengan bangsa cina…Sopan santun , budi bahasa , bertimbang rasa dan apa juga sifat merendah hati org Melayu JANGAN DIPRAKTIKAN KPD BANGSA CHINA.

Pendekatan yg dah lama saya amalkan apb bersua dgn mereka – tidak perlu berbual mesra, megatakan tidak boleh atau tidak tahu bila diminta pertolongan , biar dia tegur dulu, kalau tidak, saya buat tak tahu je,tidak menunujkkan sikap mersa apb mereka cuba berbuat demikian.

Apb beli di kedai china, saya terus memesan barang dan bayar. lalu beredar., saya menyampah layan mulut manis mereaka- cuba bertanya khabar, berbual mesra .Saya setuju benar dgn kata kata Tun Musa Hitam suatu masa dulu-” Kadangkala kita perlu kurang ajar dgn mereka yg biadap “

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 36 other followers

%d bloggers like this: