Setahun Kempen SSS – Merdeka !

30 08 2010

Sempena hari ulangtahun kemerdekaan negara yang ke-53, kami ingin berkongsi dengan para pengunjung laman SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA (SSS) mengenai sejarah bagaimana bermulanya Kempen SSS ini.

Diilhamkan serta dicetuskan di dalam perbincangan-perbincangan yang berlangsung di laman KIJANG MAS – DEMI NEGARA, maka tersedialah sebuah memorandum yang ditujukan kepada Menteri Pelajaran. Sila layari laman berikut, yang dimuatkan pada 12 Mei 2009, untuk sejarah ini:-

Sejurus selepas itu, sebuah laman petisyen disediakan untuk rakyat Malaysia yang cintakan negara ini menanda-tangani seuah petisyen bagi menyokong perjuangan ini:-

Perjuangan juga tidak sunyi dari duri dan ranjau di sepanjang perjalanan. Pada peringkat awal lagi kempen ini telah mendapat tentangan keras dari Timbalan Menteri Pelajaran sendiri, selaku ketua pemuda MCA, yang mengancam untuk membuat laporan polis terhadap pergerakan kempen ini. Wee Ka Siong @ Wei Jiaxiang, berhempas pulas mempertahankan sekolah vernakular yang bercirikan ciri-ciri kebangsaan Negara Cina Komunis, sekurang-kurangnya dari segi bahasa penghantar. Kita juga sangsi tentang kandungan pendidikan yang ada di sekolah-sekolah vernakular ini, terutama mengenai fakta sejarah negara tercinta ini, kerana sekolah-sekolah vernakular ini nampaknya bukanlah terletak sepenuhnya di bawah pemerhatian dan kawalan Kementerian terbabit. Kalaulah bahasa penghantar sudahpun mengagungkan bahasa Negara Cina Komunis, apa lagi aspek-aspek lain dalam pendidikan sekolah vernakular tersebut? Setidak-tidaknya, mereka membelakangi penggunaaan Bahasa Kebangsaan yang sedia termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan dan Akta Bahasa. Ini boleh dikategorikan sebagai bersifat anti-nasional.

Tidak lama selepas Kempen SSS ini bermula, Prof. Dr. Khoo Kay Kim menyuarakan betapa pentingnya negara ini mempunyai suatu sistem pendidikan sekolah satu aliran kebangsaan, dalam arti kata lain, SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA. Saranan Prof. Khoo itu telah mendapat sambutan hangat dipelbagai peringkat masyarakat seperti yang dipaparkan oleh oleh media-media massa.  Kami perhatikan di ruang alam maya ini, ramai penulis-penulis blog menyatakan sokongan terbuka terhadap sistem sekolah satu aliran ini, baik dari kalangan penulis blog pro-kerajaan ataupun pro-pembangkang, termasuk juga penulis-penulis blog yang ‘neutral’ pendiriannya. Setakat ini sudah terdapat 200 lebih penulis-penulis blog yang dapat kami kesan memaparkan logo SSS di laman masing-masing sebagai tanda sokongan. Ini tidak termasuk penulis-penulis blog yang menulis artikel khusus bagi menyokong kempen ini, walaupun mereka tidak memaparkan logo SSS di laman mereka.

Oleh itu, di sini, sempena sambutan hari Kemerdekaan Negara buat kali ke-53 ini, kami sekali lagi menyeru Perdana Menteri Malaysia, Dato’  Seri Najib supaya mengambil langkah segara untuk melaksanakan SATU SEKOLAH UNTUK SEMUA, demi bangsa dan negara. Janganlah dipolitikan nasib anak-anak bangsa kita di bumi bertuah ini.

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

Marilah kita sama-sama berjuang untuk meMERDEKAkan sistem pendidikan anak-anak bangsa kita supaya bebas dari ciri-ciri BUKAN KEBANGSAAN seperti yang diamalkan di sekolah-sekolah vernakular.

Advertisement

Actions

Information

46 responses

31 08 2010
Dal

Di zaman Datok Najib menjadi Menteri Pelajaran, kuasa Menteri untuk memansuhkan sekolah-sekolah vernacular ini telah dibatalkan.

Kita menaruh sangsi terhadap ketaatan rakyat negara yang memperjuangkan kedaulatan bahasa asing di negara ini. Kesangsian ini menebal dari sehari ke sehari oleh gelagat pejuang bahasa asing ini.

Sesetengah anak peribumi sendiri termakan akan hujjah-hujjah mereka yang tidak lain hanyalah racun bersalut gula.

Kesan utama ‘racun’ ini ialah apabila polarisasi kaum semakin menebal dan jurang pemisah semakin melebar apabila generasi muda semakin terasing antara satu dengan lain kerana ketiadaan bahasa penyatu.

Dengan pemerintahan yang lemah seperti sekarang ini, nampaknya kemunkinan wujud 2Malaysia amatlah cerah. Bila ini berlaku, ia tidak berhenti pada 2 sahaja.

1 09 2010
SSS Admin

Dal,

Pembatalan kuasa Menteri itu tidak menjejas kuasa Kerajaan menyelaraskan sekolah-sekolah vernakular dengan sistem sekolah kebangsaan. Sekolah sekolah tersebut tidak perlu dibatal atau dimansuhkan. Hanya mereka diperlukan menggunakan Bahasa Malaysia sebagai bahasa pengantar dan korikulum yang sama dengan sekolah kebangsaan, serta Mandarin dan Tamil diajar sebagai mata pelajaran pilihan. Apabila mereka sudah berbuat demikian, mereka boleh diberi bantuan penuh seperti sekolah kebangsaan.

Tidak dinafikan bahawa ada Melayu yang menghantar anak mereka kesekolah Cina. 30 tahun dahulu ada 1-2 yang berbuat demikian dikampung dengan tidak ada sebab langsung, hanya “suka suka” kata si ayah yang berpelajaran hanya 4 tahun disekolah Melayu. Sekarang bertambah, termasuk yang mempunyai pelajaran tinggi. Mereka terbawa bawa dengan kepercayaan bahawa pengtahuan Mandarin boleh menolong anaknya dimasa hadapan memandang kapada berkembangnya dagangan Malaysia-China dengan meningkatnya ekonomi negara China. Realistik tidak kepercayaan tersebut tidak terbukti dan peranan suku bangsa kuat didunia perniagaan dinegara ini dan mungkin juga diChina. Namun demikian, jumlahnya adalah amat kecil.

Pemerintahan lemah Kerajaan Tun Abdullah Badawi nampaknya berterusan dimasa sekarang. Lebih lebih lagi bila Perdana Menteri nampak condong kapada kepentingan Cina dalam usaha usahanya memikat undi mereka. Ini dieksploitasi mereka hingga mencicah Kedudukan Istimwa Melayu dan DEB yang digubal darinya. Maka ketagangan kaum sudah mula dirasai bila Wakil Rakyat DAP menyentuh diskaun pembelian rumah untuk Bumiputera dan Kongress Ekonomi MCA mahukan 30% ekuiti Bumiputera dihapuskan dan Melayu mula meminta hak kerakyatan mereka dan keturunan mereka juga dihapuskan.

Perkembangan ini adalah merunsingkan dari segi keharmonian dan keamanan negara. Diharap Perdana Menteri mengambil tindakan tegas bagi mengatasi masalah besar ini. Satu cara yang boleh membawa kapada keharmonian dan perpaduan rakyat ialah melalui kanak kanak dibangku sekolah. Sistem Satu Sekolah Untuk Semua (SSS) adalah menuju kesitu dan perlu dilaksanakan.

31 08 2010
Sumo Piar

Alangkah / betapa besarnya erti “Merdeka” ini jika Negara ini benar-benar berdaulat memerdekakan satu Bahasa Kebangsaannya yang tidak disaingi oleh satu bahasa asing yang sekarang semakin galak menuntut akan tempat sebaris dengan Bahasa Kebangsaan.

Negara ini mempunyai peruntukan dalam Perlembagaan Negaranya mengenai kedudukan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan, namun dalam pelaksanaannya sebahagian daripada rakyatnya berkeras mendaulatkan bahasa ASINGnya sendiri. Dari segi negara ini belum berkuasa mengunggulkan Bahasa Kebangsaannya dan menggantikan segala bahasa asing dengan Bahasa Kebangsaan itu dalam segala peringkat kehidupannya seperti di Indonesia atau Thailand umpamanya, boleh dikatakan selepas 53 tahun negara ini belum merdeka sepenuhnya lagi. Malah tindakan sesetengah bahagian masyarakat mengembalikan Bahasa Inggeris atau meletakkan Bahasa Manderin sebaris dengan Bahasa Kebangsaan semakin berkesan kerana konon bahasa ini adalah bahasa dunia atau bahasa komersial.

Walaubagaimanapun; MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

1 09 2010
SSS Admin

Sumo Piar,

Ura-ura mahukan bahasa lain dijadikan Bahasa Kebangsaan itu tidak boleh dilayani langsung. Ianya tidak pun boleh diakui sebagai tuntutan, hanya ura-ura sahaja. Perkara 152 Perlambagaan tidak boleh dirundingkan dan tidak boleh dibenarkan dipinda. Bahasa Melayu / Malaysia sudah menjadi bahasa perantaraan atau lingua franca dinegara ini sejak mula pendatang masuk kekawasan ini dizaman Kesultanan Melayu Melaka lagi.

Bahasa Melayu/ Malaysia juga adalah bahasa yang digunakan, walau pun didalam berbagai bentuk dan sukubahasa, dirantau Gugusan Pulau Pulau Melayu atau The Malay Archipelago ini sejak ribuan tahun. Ada lebih kurang 1,200 Bahasa Melayu yang digunakan sejak 5,000 tahun yang lalu, seperti dinyatakan oleh pakar-pakar bahasa (linguist experts). Ini ada dinyatakan dibuku, “Tamadun Alam Melayu” atau “The Malay Civilisation”, yang diterbitkan oleh Persatuan Sejarah Malaysia.

Kita menunggukan timbulnya seorang yang ada bola (“Some One with Testicular Fortitude” seperti dinyatakan disuatu rencana diblog Demi Negara) bagi membetulkan keadaan janggal sejak lebih 50 tahun, dimana Perlembagaan negara mengatakan dengan terang bahawa Bahasa Malsyaia adalah Bahasa Kebangsaan negara ini tetapi bahasa bahasa lain dibiarkan diguna sebagai bahasa pengantar disekolah sekolah dan mereka yang diberi kerakyatan tidak boleh bertutur didalam Bahasa Malaysia.

Bahasa Inggeris layak dijadikan bahasa kedua kerana ia adalah bahasa antarabangsa yang digunakan dibanyak negara sejak ratusan tahun lamanya. Mandarin digunakan lebih 1,000 juta ma’anusia tetapi kebanyakannya hanya dinegeri People’s Republic of China dan segelintir kumpulan Cina disini sana. Nyata Mandarin bukan bahasa perniagaan, sebagaimana juga bahasa Jepun tidak pernah menjadi bahasa pernigaan walau pun negara Jepun menjadi ekonomi yang kedua besar didalam dunia sedemikian lama.

Namun demikian, rakyat Malaysia boleh digalakkan mempelajari Mandarin, tetapi hanya sebagai mata pelajaran pilihan disekolah sekolah kebangsaan sahaja. Tahap pengtahuan bahasa Mandarin untuk tujuan perniagaan tidak begitu tinggi dan syllabus Mandarin sebagai mata pelajaran pilihan itu boleh diaturkan supaya memenuhi
tujuan tersebut. Bagi mereka yang perlukan pengtahuan Mandarin yang mendalam, mereka boleh mempelajarinya diluar masa sekolah biasa.

31 08 2010
pisau

Pisau berharap agar disemarakkan lagi kempen SSS. Moga semua blogger dapat menyokong usaha ini.

1 09 2010
SSS Admin

pisau,

Kami melakukan apa yang boleh on-line mengikut keupayaan tenaga yang ada sekarang dan belom melancarkan aktiviti off-line sehingga masa yang difikirkan sesuai baginya. Keadaan bergantung kapada nilaian pendirian dan pemikiran Pemerintah terhadap perkara mengimplementasikan sekolah satu aliran atau Satu Sekolah Untuk Semua (SSS) itu.

Selepas dihebahkan diblog, akhbar, TV, radio, dan ditimbulkan diParlimen dan dibincang, Dato Seri Najib telah berkata didalam blog 1Malaysianya bahawa sekolah satu aliran akan dilaksanakan bila rakyat mahukannya. Tetapi dia tidak menyebut bila atau cara menentukan sama ada rakyat mahukannya sekarang atau tidak. Kami telah mengesyorkan referendum sebagai cara yang paling baik dan selamat bagi politiknya tetapi belom ada tindak balas darinya.

Dari apa yang diperkata dan dilakunya sebelom dan selepas PRK Hulu Selangor dan Sibu, nyata dia condong kapada kepentingan kaum Cina bagi tujuan politiknya. Dalam keadaan demikian kami belom bercadang melebihkan tenaga kerja dan kemudahan bagi meningkatkan aktiviti Kempen SSS. Aktiviti seperti pelekat kereta, papan iklan, iklan dan promosi diberbagai bentuk media massa memerlukan tenaga dan peruntukan kewangan khas baginya. Perbelanjaan baginya perlulah dinilai dari segi kesannya kapada rakyat umum dan pemimpin negara dan perlulah pertimbangan yang bijak atau “prudent” baginya. Kami akan mengumumkan peningkatan aktiviti itu apabila sampai masanya untuk berbuat demikian.

Terima kasih diatas sokongan dan pemberasangan Sdr. Marilah kita bersama teruskan laungan kita dimana mana yang boleh tentang perlunya SSS dan meminta pimpinan negara berganjak pendirian mereka kapada mempertimbangkan perlaksanaan SSS.

31 08 2010
Semerah Padi

Ya, benar!

Ciri-ciri anti-nasional sememangnya terserlah di sekolah-sekolah vernakular.

Mereka-mereka yang tidak mendaulatkan negara ini telah mengambil kesempatan ke atas pimpinan lemah kerajaan untuk mendaulatkan ciri-ciri kebangsaan negara asing di bumi ini.

Bagi pemimpin, SEDARLAH!

Bagi anti-nasionalis, BERAMBUSLAH kepada negara yang kamu perjuangkan itu. Kelakuan kamu seolah-olah memacak dan menegakkan bendera negara asing di bumi ini.

“NEGARA INI NEGARA BERDAULAT”

2 09 2010
SSS Admin

Semerah Padi,

Amat dikesali bahawa ada segelintir yang mengaku dirinya rakyat Malaysia tetapi tidak menghormatkan Perkara 152 Perlembagaan berkenaan Bahasa Malaysia sebagai Bahasa Kebangsaan negara ini. Amat diragukan mengapa mereka berpendirian dan berfikiran seperti ini. Mandarin adalah bahasa kebangsaan negara China dan Tamil adalah bahasa yang digunakan dinegeri Tamil Nadu, India. Apa yang dibenarkan Penjajah British dan dibiarkan pemerintah sejak Merdeka tidak semestinya betul. Manakan betul bila menggunakan Mandarin dan Tamil sebagai bahasa pengantar disekolah sekolah nyata bertentangan dengan Perkara 152 Perlembagaan.

Pimpinan negara lemah sejak pemerintahan Tun Abdullah Badawi yang dikatakan “flip flopping, auto-piloting and sleepy”. Pemimpin pemimpin sebelomnya juga telah menyapu masalah sekolah vernakular ini kebawah tikar. Undi dipentingkan lebih dari maruah negara. Bagaimana tidak maruah negara terus tercemar bila rakyatnya sendiri terus mengabaikan, malah tidak mempedulikan, kehendak peruntukan 152. Walhal peruntukan Perlembagaan negara itu telah dipersetujui dan diluluskan diParlimen dua kali – dimasa Merdeka dan dimasa penubuhan Malaysia.

Maka lemahnya pemimpin sekarang nampaknya ketara. Sehingga menggalakkan penerusan sekolah Cina dengan memberi wang tunai seperti diPRK Hulu Selangor dan Sibu sebab hendakkan undi. Pelahapkan undi Cina sehingga sanggup terang-terang menyuap wang Rinngit kapada mereka. Maka dengan banyak penganalis mengatakan bahawa undi larian 2008 yang dikejar pemimpin diPRK tersebut tidak balik kapadanya, diharap akan berubah perhatiannya kapada kepenting negara yang kemaruk dengan semangat bersatu padu sekarang. Sudah demikian lama polarisasi kaum menghayati negara. Sekarang sudah 53 tahun kita Merdeka. Moga-moga Allah akan menunjuk pemimpin kapada jalan yang perlu diambil bagi menyemai perpaduan – sistem sekolah satu aliran atau Satu Sekolah untuk Semua (SSS).

31 08 2010
sepadu

Yes, Merdeka we are. Merdeka we have been for the past 53 years. Yet we are not quite free from the shackles of inward looking and self isolationist tendencies, of wanting other than Bahasa Malaysia as the medium of instruction in schools. Yet Bahasa Malaysia is the National Language of the country. Spelt out so under Article 152 of the Constitution. There’s no mistaking about it, it’s crystal clear.

For a year now we have been speaking for single-stream schooling or Satu Sekolah Untuk Semua (SSS). A concept that was discussed in the papers, in TV and radio, even raised and discussed in Parliament. PM DS Najib said we will have single-stream schooling when the rakyat wants it. But he did not specify when, or how to determine whether the rakyat wants it now or not. We have proposed that referendum be the method for determining that. But he has not responded.

He has been preoccupied with attempts to win Chinese votes, visited Chinese schools, had dinner at a Chinese school on the very night his Budget almost didn’t get through (approved by only 2 votes), announced during one of his visits that Chinese schools can continue, and he offered millions of Ringgit cash to Chinese schools during the by-elections in Hulu Selangor and in Sibu.

But political analysts are agreed that he did not get the Chinese votes he ran after. We hope he would change his political strategy and try to gain votes from the sector of the population that forms the majority in this country, most of whom favour single-stream schooling. We hope he would take action on SSS.

Meanwhile, his overtures appeared to have been taken as signs of weakness of the Malays in general and have been exploited by the others. They started to encroach on Malay rights and privileges in a more open manner, calling for changes in the Bumiputera housing discount, even the abolition of the 30% Bumi equity.

Malay groups have reacted, like Perkasa, Gertak, Melayu Bangkit and the over 100 Malay NGOs. Now some Malays have started questioning the right to citizenship of the seditious Chinese and their descendants because, they say, the Malay Special Position was in exchange for non-Malay citizenship.

All these portend very fragile race relations in this country. The single-stream schooling or SSS calls for children of all races to learn in one and the same type of schools where they can experience togetherness and develop common values, hopes and aspirations. So that they’ll grow into non-seclusionist, broad-minded, mutually respecting Malaysian citizens. We need this badly.

We know there is a silent majority out there who have not spoken up or even signed the Petition calling for the single-stream schooling. We exhort them to do so in the interest of long term unity and peace in this country.

Happy Merdeka to all Malaysians.

2 09 2010
SSS Admin

sepadu,

Your statements there need not be expanded much further. We only wish and urge the leadership of the country to realise that running after the 2008 General Elections run-away Chinese votes is hardly a fruitful exercise. They have been hardened and strongly influenced by chauvinistic views and statements of the opposition. To the extent that even MCA, a member of the ruling coalition, appears to be joining the foray into Malay rights and privileges by endorsing the resolution of the MCA-sponsored economic congress calling for the abolition of the NEP 30% Bumiputera equity. Some Malays have responded, asking them to surrender their citizenship and the right to citizenship of the descendants, the quid pro quo, they say.

Of course the leadership thinks that they know better the sentiments of the people in this country. But UMNO has been proven wrong twice – once in 1969 General Elections that led to the racial riots, and another in 2008; both times the coalition lost two thirds Parliamentary majority. We believe UMNO should concentrate on the Malay votes. Despite the Malays having been divided by the existence of PAS and PKR, many Malays have expressed regret having either not voted, spoilt their votes or voted the opposition out of disgust for the Tun Abdullah Badawi government in 2008. The Malays are about 60% of the population. Even if divided into three, the percentage is still around the 23% total of the whole of the Chinese in this country.

Additionally, UMNO leadership should focus on uniting the Malays, getting PAS and PKR to be together with UMNO in representing the Malays. We need a strong Government in this country. Othewise the Constitution will be flaunted mockingly and the national anthem and flag made fun of by irresponsible people, like have already happened. We need a strong government to tackle the vernacular schools problem once and for all. We need to have one school for all to bring about long-term peace and harmony in the country.

31 08 2010
OnDaStreet

Hmm..

Yang ni bila la DS Najib nak SATUkan ye…

2 09 2010
SSS Admin

OnDaStreet,

Cogan kata 1Malaysianya bertujuan menyatukan rakyat Malaysia. Tetapi banyak yang mengatakan mereka tidak faham maksud slogan itu sebenarnya. Teutama bila memandangkan langkah-langkah yang diambilnya sejak memegang jawatan PM mirip kapada kepentingan kaum Cina yang undinya dikejarnya. Diumumnya kata kata Sekolah Cina boleh diteruskan, diberinya jutaan Ringgit wang tunai kapada sekolah sekolah Cina, liberalisasi ekonomi yang menafaatkan kepenntigan Cina, DEB tidak disebutnya dengan terang didalam MEBnya sehingga Perkasa, Gertak, Melayu Bangkit dan lebih 100 NGO Melayu berhimpun disana sini mengeluarkan suara. Maka itu bukan tanda-tanda menyatukan berbagai kaum diMalaysia ini.

Kepentingan kaum Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak mesti diutamakan kerana mereka adalah majoriti dinegara ini. Mereka tertindas dizaman pemerintahan penjajah British. Mereka kebanyakannya tinggal dikampong dan diluar bandar. Tidak diberi kemudahan persekolahan Inggeris dan pelajaran dikedua dua peringkat yang masyarakat Cina dibandar dapat – peringkat rendah dan menengah. Atau dibantu, malah digalakkan, berniaga seperti mereka lakukan kapada kaum Cina. Betul, kepentingan kaum kaum lain tidak boleh diketepikan. Tetapi Melayu dan Bumiputera sudah sampai ketahap nampak seperti diketepikan atau di”marginalise”kan. Lihat sahaja dasar ekonomi Najib. Lihat sahaja kedai kedai dan gedong gedong perniagaan di bandar bandar diseluruh negara, hampir kesemuanya dipunyai Cina. Dan pekerja pekerja disyarikat syarikat swasta diseluruh negara ini kebanyakannya Cina.

Ini tidak sayugia bagi perasaan muhibbah dan perpaduan kaum. Dia yang mahukan meritokrasi. Tetapi jurang perbezaan ekonomi dan pendidikan diantara kaum Cina dan Bumiputera itu perlu dirapatkan supaya sampai ketahap padang yang sama rata atau “level playing field” untuk meritokrasi bermula. Meritokrasi didalam keadaan sekarang akan menyebabkan kaum Cina dominan dibidang ekonomi (mereka menguasai ekonomi negara), pelajaran dan lain lain lagi selama lamanya. DS Najib perlu mengambil kira “level playing field” itu dengan sewajarnya. Jika tidak, 1Malaysianya dikatakan hanya untuk Cina. Sudah ada yang mengeluarkan pendapat tersebut, umpamanya diblog Jebat Must Die bahru bahru ini. Dan, dari hujah-hujahnya, nampaknya dikeluarkan oleh seorang rakyat keturunan Cina.

Najib perlu memikirkan sepenuhnya perkara memulakan sistem sekolah satu aliran atau Satu Sekolah Untuk Semua (SSS) bagi menyatukan rakyat Malaysia.

1 09 2010
satD

camne nak merdeka……

hari ni dah start support sekolah haram lagi

http://satdthinks.blogspot.com/2010/09/scholarships-for-uec-more-chinese-voter.html

2 09 2010
SSS Admin

satD,

Merdeka sepatutnya bebas dari segala saki baki pemikiran, pendirian dan dasar dasar penjajah British. Sekolah vernakular adalah pesaka penjajah British yang mula mula membenarkan sekolah vernakular. Mungkin pada masa itu tidak ada salahnya kerana bukan Melayu bukan rakyat Malaysia dan Cina disebut British sebagai “transient” dinegara ini. Tetapi apabila Malaya sudah Merdeka, sepatutnya hanya sekolah kebangsaan dibenarkan.

Meleret masalah sekolah vernakular ini. Keadaannya bertambah buruk bila kelulusan sekolah Cina pun mahu diiktirafkan. Ini semua bahana politik, mahukan undi amat sesangat. Melebihkan perhatian kapada kepentingan Cina tidak memesrakan DS Najib kapada masyarakat Melayu. Ahli-ahli UMNO dan penyokong-penyokongnya pun banyak yang tidak senang dengan pendirian Najib itu. Banyak yang hadir diperhimpunan yang dianjurkan MPM – Perkasa dan lain lainnya.

Kelulusan sekolah Cina tidak wajar dan tidak boleh diiktirafkan. Ini menampar muka sendiri. Perlembagaan negara menyatakan Bahasa Malaysia sebagai Bahasa Kebangsaan. Sekolah Cina tidak menghormatinya dan menggunakan Mandarin sebagai bahasa pengantar. Perlembagaan perlu dijaga keagungannya dan murtabadnya. Ia adalah undang-undang tubuh negara. Sudah banyak keluar kritik mengatakan Pemerintah tidak menghormatkan Perlembagaan. Melayan kelulusan sekolah Cina adalah contohnya.

Dakyah mereka yang mempunyai kelulusan sekolah Cina akan melebihkan kelarian kepandaian (brain drain) hanya taktik menakutkan pemerintah atau mereka yang membuat keputusan. Apa benar begitu? Jika benar pun, berapa banyaknya? Jika banyak pun, apakah kerugiannya – mereka diperingkat SPM. Bukan pintar, bijak pandai dan yang geliga otak, ahli saintis dan sebagainya. Tambahan pula, penghijrahan berlaku dimana mana. Termasuk diSingapura. Pernah diberitakan sungutan pemimpin Simgapura berkenaan “brain drain”nya. Bukan sebab peluang pelajaran dan masalah ekonomi sahaja yang mereka berhijrah. DiEropah dan dinegara negara maju lain pun ada penghijrahan.

Maka marilah kita memperingatkan pemimpin negara supaya jangan terbawa bawa dengan dakyah penghijrahan. Dan tergopoh gapah hendakkan undi sehingga maruah negara dan murtabad Perlembagaan pun diketepikan. Mereka yang berkelulusan sekolah kebangssan, yang menganuti Bahasa Malaysia sebagai Bahasa Kebangsaan, mesti diberi kemudahan pelajaran tinggi sepenuhnya. Tempat tempat dinstitusi pelajaran tinggi tidak boleh diberi kapada yang berkelulusan disekolah yang tidak menhormatkan Bahasa Kebangsaan. Ini bagi mendorong mereka mmenganuti bahasa Kebangsaan demi kepentingan perpaduan negara.

1 09 2010
Leman

SATU MALAYSIA,

1. Walaupun sebelum Kerajaan menawarkan SATU MALAYSIA Kaum cina telah menikmati pembahagian KEK EKONOMY Malaysia sebanyak 85%.
2. Oleh kerana Kerajaan ingin membalas jasa baik Kaum cina dan ingin menarik pengundi cina pada PRU 13 maka selogan SATU MALAYSIA di War-war kan.

Issu:-
1. Kaum Melayu yang hanya memperolehi 15% kek ekonomi Malaysia ini terpaksa mengurang kan lagi peluang yang sememangnya telah berkurangan

Sebab-sebab:-
1. Mereka mahu kesamaan dan keistemewaan melayu dikongsi dengan mereka
2. Mereka juga Pribumi kepulauan Melayu (Walaupun Sejarah Mengatakan mereka dari negeri CINA)

Oleh itu:-

Satu Malaysia = Pembahagian Ekonomi Melayu 15% Bahagi dengan
85% Pembahagian Ekonomi Cina = 5.6%
Dengan itu Cina akan menambah=(85%+5.6%) 90.6%

Satu Malaysia + Adalah HA, HA, HA Cina Untung Lagi
Satu Malaysia + Adalah His, His, His, Melayu Lugi Lagi

1 09 2010
Abu

Saya pun tak faham faham apa 1Malaysia ni.

Kalau cakap nak bersatu ngapa tak mau kurangkan jurang kekayaan itu. Nak berstau dia kaya kita miskin ke? Habih tu ngapa Najib nampak macam tak minat saja pasal nak kurangkan jurang tu?

3 09 2010
SSS Admin

Abu,

Pada asasnya, 1Malaysia adalah bertujuan menyatu padukan rakyat Malaysia. Mungkin cara-cara melakukannya telah menyebabkan rakyat tertanya tanya dan ada yang muskhilkannya.

Perlembagaan Malaysia menyatakan Bahasa Malaysia sebagai Bahasa Kebangsaan. Semua sekolah sekolah sepatutnya menggunakannya sebagai bahasa pengantar. Sekolah vernakular tidak. Maka, bila Perdana Menteri memberi layanan yang laur biasa kapada sekolah Cina, bertanyalah rakyat – mengapa? Bila dia pergi “walkabout” krpejabat akhbar Cina, melawat sekolah Cina, makan malam disekolah Cina, mengumumkan sekolah Cina boleh diteruskan, memberi berjuta juta Ringgit wang tunai kapada sekolah Cina diHulu Selangor dan Sibu, maka bertanya lagi rakyat – mengapa?

Perlembagaan negara memperuntukkan Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumiputera (penduduk asli) Sabah dan Sarawak, dan darinya diadakan Dasar Ekonomi Bahru bagi membantu mereka yang ketinggalan jauh dibelakang orang Cina dilapangan ekonomi dan pelajaran sejak Penjajah British. Tetapi bila DEB mahu diketepikan bila Model Ekonomi Bahru diumumkan, rakyat bertanya lagi – mengapa?

Maka banyak lagi contoh contoh yang menunjukkan pemimpin negara melebih beratkan kepentingan kaum hannya 23%, tidak kapada yang hampir 70% dinegara ini. Oleh itu rakyat kekeliruan dengan tujuan 1Malaysia tersebut. Mereka berkata, jika benar mahu menyatu padukan rakyat Malaysia, perlulah diberi lebih perhatian kapada kepentingan majoriti, tidak lebih perhatian kapada kepentingan minoriti. Memang tidak boleh abaikan kepentingan minoriti. Tetapi dari segi ekonomi dan kemajuan pelajaran, kaum minoriti 23 itu telah jauh lebih maju, malah mempunyai kekayan yang amat banyak dan menguasai ekonomi negara ini, masakan kaum majoriti itu ada hanya 18% kekayaan korporat, amat sedikit kepunyaan harta bangunaan komersial, rumah-rumah kedai dan lain lain lagi.

Kita berharaplah dan merayu supaya pemimpin memberi lebih perhatian kapada kepentingan majoriti dan perkara mendapatkan sekolah vernakular menggunakan Bahasa Malaysia sebagai bahasa pengantar, demi kepenting perpaduan rakyat, seperti yang ditujukan 1Malaysia.

3 09 2010
SSS Admin

Leman,

Kedudukan Istimewa Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak tidak boleh dikongsi, tidak boleh dirunding (not negotiable). Kedudukan Istimewa itu adalah hasil rundingan diantara wakil kaum kaum sebelom Merdeka yang membawa kapada bukan Melayu mendapat hak kerakyatan dan Melayu dapat hanya Kedudukan Istimewa mereka rirakamkan kedalam Perlembagaan negara.

Sebenarnya Melayu tidak dapat apa selain dari Kedudukan Istimewa itu dimaktubkan didalam Perlembagaan. Sebab Menteri Penjajahan Britain sendiri telah menyatakan diParlimen Britain dimasa perbincangan Usul Malaya Merdeka ditahun 1950an bahawa Hak Istimewa Melayu itu telah ada sediakala “since day one”, diakui dan dihormati Britain beratus ratus tahun sejak pemerintahan Ratu Victoria. Bukan Melayu mendapat suatu yang amat bernilai kapada mereka, ia-itu kerakyatan, yang mereka tidak dapat lebih 100 tahun diMalaya dimasa pemerintahan penjajah British dan sebelomnya. Kerakyatan dan balasannya Kedudukan Istimewa disebut sebagai Kontrak Sosial dan perlu dihormati semua pihak.

Kemudahan yang diberi kapada Melayu dan Bumiputera dibawah Dasar Ekonomi Bahru itu ditimbulkan dari Kedudukan Istimewa Melayu. Bukan Melayu tidak boleh kongsi kerana mereka sudah dapat bahagian mereka – kerakyatan, yang mereka sudah gunakan dan boleh gunakan selama-lamanya. Bila mereka ungkit Kedudukan Istimewa itu, Melayu telah ungkit hak kerakyatan mereka dan turun temurun mereka. Ini tidak baik bagi kesejahteraan negara.

Tidak ada so’al sama ada orang orang Cina berasal dari Gugusan Pulau Pulau Melayu atau The Malay Archipelago. Tidak ada langsung disebut didalam mana mana rekod sejarah yang membayangkan mereka berasal dari rantau ini. Mereka perlu membaca buku penerbitan Persatuan Sejarah Malaysia, “Tamadun Alam Melayu” atau “The Malay Civilisation”, oleh Mohd Arof Ishak, 2007. Buku itu menyatakan berpuluh puluh penyelidekan dan kajian pakar berbagai bidang, termasuk kaji bahasa (linguists), kaji ma’anusia (anthropologists), kaji purba (archaeologists) sejak perlayaran Captain Cook diabad 19, diteruskan diseparuh pertama abad 20, diperhebatkan diseparuh kedua abad yang lalu itu, yang menunjukkan Gugusan Pulau Pulau Melayu ini telah mula diduduki oleh orang Melayu sejak lebih 5,000 tahun yang lalu.

3 09 2010
Leman

SSS

Terima kasih, kerana menguatkan lagi hujah saya, saya bukan lah seorang karyawan atau penulis tetapi saya perlu mencoretkan sedikit pandangan dan luahan perasaan dalam masa dan keadaan masakini.
Issu:-
Bangsa melayu bukan berasal dari keturunan hamba,migran,pedagang atau buruh upahan. Bangsa melayu telah menduduki negara ini “since day one”,
Oleh itu:-
Melayu sememangnya kuat
Bagai kan pembukaan silat, dengan bunga dan langkah serang yang berpijak dibumi dengan kekuatan kedudukan kekuda belah kakinya menunggu lawan masuk menyerang. Aku rindukan kekuatan ini

Melayu sedang menuju kejayaan
R.A.H.M.A.N Kepintaran Rahman, Pandangan dan usapan Abdul Razak, Ketokohan Hussien, Marhaban Mahadhir,Kelangsungan Abdullah dan Gaiganto Najib. Kita tidak pernah menerima sedekah kerajaan, kita hanya menerima upah setelah keringat berjujuran tidak adilkah kita menerima ganjaran ? Walaupun sedikit kami hidup dalam kesederhanaan, kami pemaaf tidak rasis , jangan, jangan kalian sentuh ketayap kami (Itu sudah Lebeh)

Melayu berhak untuk terus memerintah negara dan negeri-negeri melayu yang lain
Tak pa, Tak pa, Nanti tinggai Calpa

Melayu tetap bersaudara
Keutamaan hendaklah diberi kepada Melayu, Beli barangan Melayu, Sokong Produk Melayu , tingkatkan rangkaian Melayu dan jadilah pemimpin MELAYU jangan jadi seperti pemimpin mereka, Name it….

Melayu unggul , berhemah, integeriti dan MH (Melayu Hospitaliti)
Orang melayu walau siapa datang kerumah mereka akan dijemput naik kerumah dan diberi tempat duduk yang sesuai, kalau ada bangku bangkulah, kalau tidak akan dibentangkan tikar mengkuang ini adalah penghormatan, diberi air dalam cawan yang berlapis piring, dipelawa jemput minum, “Air bujang Je” Tapi kalau kita pergi rumah mereka, cuba bezakan budaya menyambut tetamu ini. (maaf kita tidak minta mereka mengikut budaya kita) tapi kalau ikut lagi baik kan negara ni negara Melayu.
so what do you espect from this people? “ Kalau kita suruh orang yang tidak pernah guna kereta mencuci kereta kita, adakah kita mengharapkan kereta kita kan menjadi bersih sebagai yang kita harapkan” dia memang tidak akan boleh buat !!

SO, “ IKUT CARA MELAYU” Jangan ikut CARA MEREKA ! SHABAS MELAYU! SHABAS SSS!

4 09 2010
SSS Admin

Leman,

Kekuatan Melayu merosot bila perpaduan Melayu malap. Melayu berpecah belah menjadi tiga bahagian, kata Tun Dr Mahathir. UMNO, PAS, PKR. UMNO dan PAS memang sudah lama berkecimpung didalam arena politik – sejak sebelom Merdeka lagi. Saingan diantara mereka ada masanya sengit. Tetapi bila PAS bersatu dengan UMNO didalam pemerintahan negara disuatu masa dahulu, kegemilangan Melayu nampak terlihat. Kemudian berpecah lagi. Tetapi apabila PKR timbul, Melayu pecah tiga. Timbul pula pemerintahan yang lemah dibawah Tun Abdullah Badawi. Undi yang demikian bagus didapatinya diPRU 2004 berkecai berai diPRU2008.

Kerana kelemahan pemerintahan Tun Abdullah itu, kelemahan UMNO dan Melayu semakin ketara. Dieksploitasi pembangkang sehingga berlaku tsunami diPRU2008. Sekarang dikhuatirkan Melayu berpecah lagi. MPM yang terdiri dari Perkasa, Gertak, Melayu Bangkit dan lebih 100 NGO Melayu sudah mengeluarkan suara berkenaan layanan DS Najib keatas hak dan kepentingan Melayu. Di harap Najib dapat mengambil tindakan diatas apa yang disarankan MPM itu. Supaya kumpulan itu tidak menubuhkan suatu parti politik, bertanding diPRU13 dan melemahkan Melayu lagi.

Suatu konsolasi ialah bangsa-bangsa lain pun berpecah belah juga. Cina sudah berpecah kapada MCA, Gerakan dan DAP sejak lama dahulu. MCA pula berpecah diantara merka selama setahun setengah yang lalu. DAP pun ada masalahnya diSelangor.

SSS bertujuan mendapatkan persepaduan diantara rakyat berbilang bangsa. Kerengganan bangsa akibat politik mungkin tidak begitu ketara jika rakyat bersatu, saling menghormati satu sama lain. Ini boleh timbul dari SSS.

6 09 2010
Leman

SSS

Bangga kerana ada juga permulaannya SSS, sepatutnya telah diimplementasikan sejak dahulu lagi.

ISSU:
Adakah SSS akan berjaya dilaksanakan ?

Masaalah:-
Bangsa cina tidak akan setuju – definitely,
Bangsa India juga tidak akan setuju – Fine, (Tengok angin kearah mana)

Bagi menjayakan SSS:
Cadangan, SSS boleh ditubuhkan walaupun Politik kita lemah,
Kita biarkan bangsa cina ini terjun dengan labu – labu nya,
Kita biarkan bangsa india ini juga terjun jika dia fikir labu cina boleh membantunya,
65% Bumiputra akan meneruskan SSS .

Hasilnya:
Bumiputra akan terus menguasai Politik dan mentadbir negara ini dengan hasil maksul (fortunate Malay State since day ‘O’) serta cukai perniagaan dari peniaga cina.
Kaum Cina akan terus menguasai Perniagaan – No Sweat
Kaum India akan terus menguasi apa-apa je lah

Rumusan:-
Kita tidak perlu meminta minta kepada Bangsa ini, kerana kita tahu dengan kekuatan Melayulah mereka dengan senang lenang menjalankan perniagaan, dengan adanya melayulah kita hidup aman damai dirantau Melayu ini, dengan adanya melayu, komunis tidak boleh lagi menggangu gugat perniagaan mereka, dengan adanya melayu mereka tidak perlu macam Indonesia, Thailand, Singapura dan waima negara China sendiri. Dengan kebijaksanaan Pemerintahan Melayulah Mereka terkenal sebagai peniaga Malaysia di seluruh dunia, dengan kebijaksanaan Melayu lah mereka memperolehi tender –tender besar dimerata dunia, dengan kebijaksanaan melayu lah kita memiliki Industri Kenderaan , Petronas,Perladangan, dan sebagainya.

Oleh itu,

Bangsa Melayu tidak perlu melayan karenah mereka, lebih baik kita menuju:

Objektif,
Dengan tegas Mengurus Malaysia dengan penglibatan semua Bangsa dan etnik mengikut keupayaan dan kepakaran masing-masing (Kaum cina boleh berniaga sebesar-besarnya dan mesti bayar cukai dan anak mereka tidak perlu hantar ke SSS atau kita bagi Green Card kepada mereka sekiranya mereka merit standard Melayu)

Goal,
Memelayukan (Malay Standard) negara mengikut perlembagaan (Tiada sesiapa boleh menggangu gugat hak Melayu dan Bumiputra) tapi tidak mengabaikan hak bangsa lain.

Hanya pandangan yang menongkah arus atau kita positifkan yang nagetif tengok hasil nya itu pun kalau benar- benar hendak meneruskan SSS. Atau ada cadangan lain….. tkx

9 09 2010
SSS Admin

Leman,

Dato Seri Najib telah berkata didalam blog 1Malaysianya bahawa sistem sekolah satu aliran atau Satu Sekolah Untuk Semua (SSS) akan dilaksanakan bila rakyat mahukannya. Dia tidak menyebut bagaimana menentukan sama ada rakyat mahukannya sekarang. Dia berpolitik dengan kata katanya itu. Selepas itu dia “mengurat” undi-undi Cina dengan melawat sekolah Cina, mengumumkan sekolah Cina boleh diteruskan, memberi wang tunai berjuta Ringgit di PRU Hulu Selangor dan Sibu.

Kempen SSS telah mencadangkan referendum (hampir sama seperti undi dipilihan raya) bagi menentukan sama ada rakayat mahukan SSS atau tidak. Ini cara yang paling baik dan selamat bagi politiknya. Tidak sesiapa boleh menyalahkan dia jika majoriti menunjukkan mahu SSS di suatu referendum. Adalah dijangka bahawa majoriti mahukan SSS. Penentuan melalui referendum adalah demokratik.

Perlaksanaan pun boleh boleh dilakukan secara demokratik, tidak memerlukan cara yang drastik atau keras. Ia boleh dimulakan dengan melantik suatu Jawatankuasa atau panel bebas yang terdiri dari pakar-pakar yang berkenaan bagi membuat kajian mendalam keatas sistem pelajaran sekarang, mengenal pasti kebaikan dan kelmahannya dan mengsyorkan langkah-langkah membaikkinya. Pengakjian mendalam dijangka mengambil masa 1-2 tahun. Perlaksanaannya boleh dibuat berikutnya, berdasarkan syor-syor yang dibuat.

SSS memang mengharapkan semua rakyat hidup berpandukan Perlembagaan negara dan penglibatan semua kaum didalam kegiatan aliran utama (mainstream activities) didalam negara ini. Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak mengambil bahagain didalam sektor perniagaan, mereka yang memencilkan diri dialiran sekolah vernakular mengambil bahagian didalam usaha-usaha menyatu padukan rakyat melalui penggunaan Bahasa Kebangsaan disemua sekolah, dan Mandarin dan Tamil dibenarkan dipelajari sebagai mata pelajarn tambahan.

SSS akan dilaksanakan pada suatu masa nanti. Najib mungkin menukar pendiriannya selepas melihat (atau tidak melihat) hasil yang diperlukannya dari usaha-usahanya memikat undi Cina seperti diPRK Hulu Selangor dan Sibu. Masalah sekolah vernakular sudah berlarutan amat sangat dan kerenggangan diantara kaum semangkin ketara, perlu dirapatkan melalui SSS.

1 09 2010
Kenn

NEM’s Lethal Dose – The More Derserving Is Getting Less !

Let’s support the call for a REVOLUTION by Kijang Mas – Demi Negara!

1 09 2010
SSS Admin

Kenn,

Yes, a revolution, not of the French or Russian or the Chinese kinds, but “a revolution within our inner selves, and collectively as a society, as members of the real Anak Bangsa Malaysia”.

We need to change our way of thinking, our mindset, of accepting and merely grinning what the British gave and didn’t give us, of what is being dished out to us by everybody concerned in the sharing of the riches this country offers. Gone were the days when the Malays of Krian asked for English schools be built in the kampongs and grinned when the British colonial masters said no. Gone were the days when the Malays of Klang, at that time a cluster of kampongs, asked the British for English schools be built there, the British built one but closed it only after four months because the superiors in Kuala Lumpur found out and instructed that it be closed.

Now the Malays must ask, demand and speak up at peaceful rallies like Perkasa, Gertak, Melayu Bangkit and the over 100 Malay NGOs have done. We must let the leadership know and the Government take heed of the plight of the Malays. We are still far behind the Chinese economically and educationally and the NEP needs be continued until the Malays have caught up with them to a satisfactory level. The premise of the NEP has been the bridging of the huge gap betwen the majority Malays and the 23% Chinese for the sake of unity in the country. That still remains valid to this day and will continue to be valid until the gap is satisfactorily reduced.

The Malays must also bring back the old spirit of gotong royong, of helping one another, the successful helping the beginners in business and the matter of accumulating wealth. The Malay culture of “berdagang” or trading on the basis of barter or exchange of daily necessities has been completely discarded and we must now adopt the Chinese culture of risk taking, of profit taking, of accumulation of wealth, in order to face this material world head on and become successful in the economic sphere. The Malay-led Government must ensure a wider distribution of the affirmative action benefits, and that there are real spin offs reaching the less fortunate Malays.

We must change our value systems, try to counter the negative effects of globalisation on our young, find time to guide and ensure our children not engage in the evils of society that have of late begun to destroy the moral fibre of the entire Malaysian society irrespective of race, colour or creed.

3 09 2010
SSS Admin

Kenn,

There has been the view expressed that the Malays and the Bumiputeras (natives) of Sabah and Sarawak, who form nearly 70% of the population of Malaysia, have been the marginalised lot in their own country. It certainly was true during the British colonial times. They were left to their own devices in their kampungs and in the interior parts of the country. Provided with schools far in between the kampungs, childen had to walk up to 8-10 miles to and from school, hungry, malnutritioned and exhausted after school every day. And school was only for a total of four years education, at the primary level. In the Malay language, totally no English education which was the passport to success during those 80 years.

Yet in the towns where most Chinese lived until now, there were ample schools built by the British. No walking more than 2-3 miles to and fro, reasonably well nutritioned and not so hungry and exhausted every day after school. And school at both the primary and secondary levels. And in the English language, too. And the British colonialists assisted the Chinese in business by giving them all sorts of licenses, mining leases, etc. As a result, the Malays and the Bumiputeras were left far behind economically and educationally.

The situation remained pretty much the same a decade after independence. Malaysia was formed and Singapore joined in. Lee Kuan Yew started subverting the Special Position of the Malays and the Bumis by his so-called Malaysian Malaysia slogan. He and Singapore were kicked out of Malaysia but Lim Kit Siang and the DAP continued the slogan. When they won big in the 1969 elections, they celebrated in highly unacceptable manner and racial riots broke out.

As to whether they are still marginalised today may perhaps be judged from the fact that in terms of educational advancement, the Malays and Bumis, for example, constitute only 30% (some say 25%) of all the qualified accountants registered with the regulatory agencies in the country, and, economically, they, for example, have only 18% of corporate wealth, and there is a preponderance of Chinese-owned commercial buildings and shop houses all over the country.

We must avoid a repeat of the 1969 riots. We must change our way, our thinking, our attitude and mind set. Yes, we need a revolution. Of the mind. At all levels of Malaysian society. We must bridge the huge educational and economic gap. We must discard the feelings of envy, jealousy and grudge. We need unity. We must think of our children, grand children and those after them. We can build unity through a sense of togetherness via single-stream schooling or Satu Sekolah Untuk Semua (SSS).

3 09 2010
Steven

Why are you not catching up fast? What is taking you so long? Why blame the DAP and the Chinese?

4 09 2010
Leman

Steven,

Saya rasa SSS akan menerangkan lebih lanjut perkara ini kepada stevan,
Persoalannya:-
Saya hanya ingin menyampuk sedikit, sememangnya banyak soalan soalan seperti ini dikemukakan didalam blog DrM dan lain-lain blog menyatakan bangsa melayu telah ditatang dan disusukan sebegitu rupa sehinggakan Bangsa cina mengatakan melayu tidak mengambil kesempatan itu dan setelah 53 tahun merdeka ,melayu masih ditahap peratusan penguasaan ekonomi yang tidak meningkat dan Melayu bergerak terlalu perlahan.

ISSU,

Penguasaan ekonomi dan Dasar Ekonomi Baru hanya baru (aktif) selepas Insiden 13mei 1969

Tahun Perancangan Pengurusan 1969 – 1983 Kuasa beli orang melayu ketika ini sangat rendah, tetapi dengan ada penyusunan semula gaji ( Lapuran Tun Suffian) kakitangan kerajaan telah boleh menarik nafas lega dan boleh lah berbelanja ( 100% perbelanjaan ini akan pergi ke peniaga cina) Beli basikal, perabut, pasar, belanja harian,kenderaan awam, dengan kuasa beli yang bertambah ini menyebabkan peniaga cina mendapat keuntungan yang besar dan perniagaan mereka terus maju , masa zaman ini bangsa cina tidak banyak berbelanja mereka menabung dan menjalankan perniagaan sebab melayu akan membeli apa saja dari kedai cina. (Kuasa beli orang melayu yang dimaksudkan diatas adalah pembelian keperluan asas sahaja) kerana gaji kaki tangan kerajaan hanya cukup makan dan pakai sahaja ketika itu. Ironinya semua wang tersebut terpaksa dibelanja kan di kedai cina (Tiada Pilihan, Belum ujud Usahawan kalau adapun hanyalah usahawan Traditional Melayu Yang boleh dibilang dengan jari)

Tahun Peluang dan pembangunan Pelajaran 1990 – 1995 Mulai tarikh keramat ini lah melayu dapat berpeluang melebarkan pengetahuan dan mula menguasai kolej-kolej dan univesiti tempatan dan semestinya lah melahirnya bijak pandai melayu. Makanisma kemajuan telah bermula tetapi jentera nya belum siap dan belum lengkap untuk dipacu.

Perlaksanaan kemudahan perniagaan 1996 – 2000
Melayu telah mula bangkit dan bertatih dalam dunia ekonomi, kuasa beli melayu telah berkembang dan membanggakan

Kesedaran dan pembangunan Usahawan 2000 – 2009
Banyak peluang peluang perniagaan dan kontrak di agihkan dan peluang ini masih terlalu kecil jika dibandingkan dengan rakan kita kaum cina. Oleh faktor politik yang lemah kaum cina telah muila menggangu gugat dan sangat berusaha untuk menghalang kemajuan melayu kerana kuasa beli melayu sudah mula pandai memilih dan kaum cina telahmula dicabar. Cuba lah saudara Stevan bayang kan kalau 1 bulan Melayu tidak berbelanja di kedai cina…..

Oleh itu, Bangsa Melayu Baharu sahaja bermula…..

5 09 2010
SSS Admin

Leman,

Kami ingin menambah bahawa Kempen SSS telah mencadangakn supaya Sejarah dijadikan mata pelajaran yang dimestikan disekolah sekolah. Ini bagi menentukan bahawa SEMUA rakyat Malaysia yang akan datang faham sedikit sebayak berkenaan sejarah negara kita sejak mula nya, perihal kedatangan bangsa-bangsa lain berdagang dizaman Kerajaan Melayu Melaka diabad 15, kedatangan beramai ramai sebagai buruh dibawa British dll mulai pertengan kedua abad 19, dan peranan tiap-tiap bangsa dan suku bangsa dinegara ini didalam masa berikutan.

Harus juga diajar ahawa budaya Melayu itu berasaskan perdagangan secara pertukaran barangan keperluan harian (barter trading), tidak berkira harga, bertimbang dan mengambil untung seperti kaum Cina yang telah mula menggunakan timbang dan ukuran (weights and measures) lebih seribu tahun dahulu. Mengambil risiko didalam perniagaan itu tidak ada didalam budaya Melayu. Melayu mula berlajar berniaga secara yang dilakukan Cina kebanyakannya hanya 40 tahun dahulu, tidak boleh dibandingkan dengan Cina yang telah menjadi budayanya sejak beribu tahun yang lalu.

Risiko yang diambil Melayu ialah meneroka lautan, menjalajah kawasan perairan, dengan kebolehan mereka dalam bidang membina kapal (bermula dengan perahu yang diletak pelampong “outriggers”) dan perlayaran dan juru-mudi (navigation), sehingga sampai ke Madagascar, Australia, New Zealand, Taiwan dan Hawaii. Rekod rekod didalam sejarah Cina ada mencatitkan mereka kagum melihat kapal kapal Melayu yang besar dan sepanjang lebih seratus kaki, lebih seribu tahun dahulu. Ini ditulis dibuku “Tamadun Alam Melayu” yang diterbitkan oleh Persatuan Sejarah Malaysia, naskah Bahasa Malaysianya dikeluarkan ditahun 2009.

1 09 2010
Jebat Must Die

Good post.

I reminisce the days when SSS just started.

Little or no support from everyone.

Now, SSS is known quite extensively. Even MPM is endorsing it.

Good job SSS!!

Salam Merdeka!

JMD-

4 09 2010
SSS Admin

Jebat Must Die,

Your kind words make us feel encouraged to speak up more and more for the Kempen Satu Sekolah Untuk Semua. SSS has no political connections, financial or physical support from others. We do, however, have a lot of support from other concerned citizens. Blogs displaying the SSS logo have now exceeded 200 in number.

We grew out of a group of concerned citizens interested in unity and the creation of a united and cohesive Bangsa Malaysia. Malaysian citizens need to be one and feel proud to identify ourselves as Malaysians, specially when abroad, talking in Bahasa Malaysia and not be thought of by foreigners as Chinese or Indians. We need unity because racial polarisation has been on the increase in the country for many years now.

We appreciate MPM endorsement of SSS. MPM comprises of a few hundred thousand members / supporters and we also feel encouraged by them. There’s no other way of bringing about long-term harmony and unity. Political parties are often poles apart from one another on many issues, even among factions within the same political parties, and feelings have hardened over a long period of time. The adults have developed “fixed” attitudes and a mindset that are extremely difficult to be changed. We need to go for the young, in their formative years at school. Get them to develop a sense of togetherness, common identity, hopes and aspirations for the country. Single-stream schooling or SSS is the way.

2 09 2010
jebatmustdie

Dear SSS,

I ran a tribute to SSS here in my latest blogpost.

http://jebatmustdie.wordpress.com/2010/09/02/happy-anniversary-one-school-campaign/

Thank you so much!

4 09 2010
SSS Admin

jebatmustdie,

We appreciate your support and dedication to the SSS cause. A tribute in an established and well-respected blog like yours means a lot to us and to fellow Malaysians out there.

Yes, we certainly need to urge as many Malaysians as possible to sign the Petition. To spread the word around to friends, colleagues, family members and others to also sign it. To ask the Government to at least start an in-depth study into the existing system of education in the country. To find out the strength and weaknesses of the system. To recommend ways to improve it.

The existing system is in fact three systems. Bahasa Malaysia, Mandarin and Tamil schools. It is incongruous. There should be only one type of schools. All using Bahasa Malaysia as the medium of instruction. Bahasa Malaysia is the National Language. We need one language to unify us all. The acute lack of unity in this country now can be seen from the comments, statements, videos put out in the mass media, especially in the Internet.

We need mutual respect, mutual understanding, harmony and co-operation among all Malaysians of various ethnicities to forge a united Malaysian entity. We need SSS to achieve it.

9 09 2010
Gobi Krishnnan

Saya bersetuju hanya satu sekolah untuk semua. Untuk itu, kita harus menghapuskan sekolah aliran Tamil, sekolah aliran Cina DAN SEKOLAH ALIRAN AGAMA. Barulah kita benar-benar satu aliran. Setuju semua?

12 09 2010
SSS Admin

Gobi Krishnnan,

Bagus lah anda setuju dengan konsep Satu Sekolah Untuk Semua (SSS). Sekolah Cina dan Tamil boleh di serapkan kedalam sistem sekolah kebangsaan, menggunakan Bahasa Malaysia sebagai bahasa pengantar dan Mandarin serta Tamil diajar sebagai mata pelajaran pilihan.

Sekolah agama ada lah di dalam Bahasa Malaysia juga. Hanya mata pelajarannya lebih kapada agama dan termasuk Bahasa Arab sebagai satu mata pelajarannya. Tidak ada masalah dari segi sistem satu aliran.

Sekolah agama juga tidak bertentangan dengan Perlembagaan negara kerana Islam ada lah agama resmi di negara ini.

9 09 2010
SSS Lame

What are you guys doing? What SSS?
Never go school and learn??
WE are supposed to be :

Pelbagai Bahasa (English, Chinese, Melayu, India)
Pelbagai Bangsa (Chinese, Melayu, India)
Satu Malaysia…

We are suppose to be called PPS!!!
SSS is so racist… What do you mean by SATU BANGSA!!!!!!!!

10 09 2010
SSS Admin

Mr Lame,

Are you one of those the MCMC referred to as a defacer in the news report stating

“There has been an increase in web defacement activities targetting Malaysian websites, says the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC).

MCMC said it would continue to monitor the situation through its Network Security Centre, which is a cyber security monitoring centre initiated by the commission in line with the National Cyber Security Policy.”

You submitted uncouth comments using unpleasant language and words to so many of our posts, including the one where we publish good wishes to readers on this joyous occasion, Hari Raya.

Doing that only reflects your upbringing. We regret that there are people like you in this country.

You can say whetever your disagreement with what we do here but it must be with decorum and decency. Provide arguments that are justifiable and sensible. But, to show our open mindedness, we print whatever you said. And we give you our replies, which will be copy-pasted against all your comments, wherever they appear.

We don’t mind taking time from Hari Raya visiting and being visited (1-2 replies were prepared yesterday) to humour you. In the spirit of Hari Raya and to let the public be aware of people like you, and speak about the need for good behaviour, proper norms of conduct among all Malaysians in the forging of a united and cohesive Bangsa Malaysia, for long-term peace and harmony in the country.

***************************

Mr Lame,

The language and words you use show you do not understand or, by character, simply do not practise decency and decorum in your relations with others. You do not know what goodwill, harmony and mutual respect are all about.

It appears that you have no clue about what national unity is, about what the Constitution is, about respect for and living by the Constitution of the country. And about loyalty to the country that you presumably claim to be a citizen of. You may have developed such narrow mindedness due to secluding yourself from mainstream Malaysiana and it’ll be good if you broaden your social circle.

The SSS has been explained so much in this blog. You only need to look at the FAQs page to know what it is. But then you are not wanting to know about it, are you? You are trying to demean it by asking that question in that manner. Repeating the facts here will hardly do any good to you. Particularly when you follow that question about SSS with the rude questions of whether we have gone to school and learn.

You may even be a juvenile delinquent from one of the vernacular schools, rude, untaught in decency and manners in communication. On a joyous day like this, we feel sorry for you and hope you will get guidance on the conduct of human relations in the course of your life hereafter. We pray that you’ll be a responsible and loyal Malaysian citizen and contribute to national unity in time to come.

*****************************

Mr Lame,

Your language and words have made your questions appear ill-intentioned and demeaning to SSS. But for the record, and for the sake of other readers, we give below, in brief, the salient facts:

1. Bangsa Malaysia is one which all Malaysians, irrespective of skin colour, creed and breed, can be proud to call themselves by, identify with, at home and abroad. Malaysians will no longer speak in the vernacular languages but in the National Language, Bahasa Malaysia, and will not be thought of or mistaken as Chinese or Indians but as Malaysians especially when abroad. In Malaysia we can be identified as Malaysians without reference to our ethnic origin, including in official documents as far as legally permitted.

2. The definition of racism is where there is antagonism towards another race. There is no antagonism when SSS aims at bringing about unity and cohesion through the single-stream schooling, the use of only Bahasa Kebangsaan as the medium of instruction. Opposition to that is one thing but calling those who want a Bangsa Malaysia racist is in fact being racist.

3. Bangsa Malaysia are citizens who respect, abide and live by the constitution of the country fully. Those who don’t have questionable loyalty because the measure of loyalty is respect for and abiding by the constitution, not just by saying one loves Malaysia or pay taxes, because even the foreign labourers pay tax by way of levy.

Racial polarisation has been increasing in recent years. There is a need to have unity in realistic terms rather than just have a potpourri of races existing under the unrealistic slogan of unity in diversity, without holding to common values, hopes and aspirations as a Bangsa Malayia, and for the country Malaysia.

Unity in diversity is a slogan good only for the billboards to attract tourists. What we want is unity in reality.

24 09 2010
Leman

SSS or ZZZ

Please Wake up, Watz ups, com-on-man ! Moderator ! whare are you,

Sorry, Raya mode haa.

Go to work man,

Best regards

25 09 2010
SSS Admin

Leman,

We are awake, dear friend. But we are being prudent in the efforts to get the authorities and everyone concerned see the need for SSS. DS Najib ceased responding after saying SSS would be implemented “when the rakyat wants it”. He would not say how to know whether the rakyat wants it now or not. We decided to change our previous approach of just talking about SSS, broadening it to talking about anything and everything concerning national unity.

In this context, we can write about politics, the economy, the sad social conditions in the country today. All those have a bearing on national unity. We need to wait for the correct time to start any off-line activities like posters, car-stickers, talks, seminars and the like involving additional manpower and financial logistics. The effort may now still be continuing to propagate the need for SSS through informing and reminding the public about the need to respect and live with the constitution and the Government about the need to pay more attention on the interests of the communities other than the community that has been far ahead economically and educationally.

Do continue to chip in. Even with short comments that make us feel you want SSS as much as we do. Together we shall pursue this course towards national unity until fruition.

24 09 2010
Leman

Dear SSS

Write, write, and write man, don’t get tired

don’t breed this laziness

please, its not for our self its for the nation!

25 09 2010
SSS Admin

Leman,

Thank you for the words of encouragement above. We don’t get tired in the efforts to bring about national unity. We hope you won’t, too, and keep visiting leaving comments periodically. We need for the others to know that we are a going concern in the search for a sense of togetherness, mutual respect and living in harmony and peace in this nation we call ours.

We will write endlessly. Life, after all, is a little contribution to society, to the world we are born in. When we are born, we see all the modern amenities like electricity and all the inventions connected with it. We may not be a Thomas Edison or any inventor at all to contribute to mankind after us. But whatever little we could do, we should contribute towards the betterment of mankind.

True, it is not for ourselves. It is for future generations. For this nation we love. For posterity. Let’s talk about getting everybody to first respect it, then be loyal to it, then be patriotic to the extent of willing to die to protect it. Respecting and being loyal to it on the basis of the Constitution of the country.

28 09 2010
Leman

SSS
Should I die for the constitution ? Why should I ?

Tiada siapa harus mati kerana perlembagaan,
Perlembagaan telah memeberi hak kepada semua makhluk di Malaysia.

Melanggar peruntukan perlembagaan pun sudah menjadi kesalahan, mentadbir negara dengan tidak mengikut perlembagaan juga telah menjadi kesalahan mentelah lagi ura-ura untuk membubar perlembagaan

Sebelum sesuatu perlembagaan hendak diubah kita telah melanggar perlembagaan, oleh itu perlembagaan tidak boleh di usik dan di sentuh

Kita tidak perlu fanatik, perlembagaan ia cool man…
Its great but, wana – push –small or little –bit- mo to make it warkin and everybody huppy.

Long lives SSS

30 09 2010
SSS Admin

Leman,

The average Malaysian needs not die for the Constitution. But patriotic ones may do so. Patriotism is one level higher than loyalty. Loyalty is just respecting, abiding by and living with the Constitution. But patriotism is defending the Constitution to extent of sacrificing one’s life.

Those joining the Armed Forces may do so for the sake of the salary. But they do so also for liking being in uniform, the life of discipline and knowing full well that the job requires fighting the enemy. In times of war, even undeclared ones like the Indonesian Confrontation against Malaysia in the 1960s, they want to destroy our country and what our Constitution stands for. Members of the Armed Forces withstood the foreign incursions and no lasting damage was done to our country and our Constitution. The American Armed Forces are sworn to protect the Constitution of the United States. The Malaysian Armed Forces may be sworn to protect the YDP Agong dan Negara Malaysia; the meaning is the same as protecting the Constitution of the country with their lives when necessary. Oleh itu, mereka “sedia mati, jika perlu”, kerana Perlembagaan.

Melanggar peruntukan Perlembagaan memang menjadi kesalahan. Tidak kira rakyat biasa atau pentadbir negara. Ura-ura membubar Perlembagaan bukan sahaja salah. Ia subversif dan mengugat keselamatan negara. Mereka yang coba berbuat demikian boleh dikenakan tahanan tanpa bicara atau ISA.

Perlembagaan boleh dipinda. Tetapi bagi peruntukan-peruntukan yang tidak berupa sensitif dan dilindung Akta Hasutan. A simple example is if Sabahans and Sarawakians do not prefer to be called “natives of ‘any of the states of Sabah and Sarawak”. Any such proposed amendment would have no problem in being agreed to by all parties. But any talk about amending the sensitive provisions of the Constitution would be dealt with under the Sedition Act first.

2 10 2010
Leman

SSS

Keterangan yang berpengetahuan dan intellectual,

Bolehkah ia dilaksanakan sekarang ? BOLEH.

Kehendak Perlembagaan
Ia adalah Tugas dan tanggung jawab Pentadbiran Negara
Mengikut Analisa Tugas nya, SSS sepatutnya telah menjadi salah satu Task dalam Carta profail kerja Pentadbir Negara
Jangan gagalkan “Task Objektif” Pentadbiran anda
Memandangkan Perlembagaan adalah satu pengistiharan dan suara Konsesus Rakyat Malaysia.
Ia hendaklah dilaksanakan.

4 10 2010
SSS Admin

Leman,

Kami setuju dengan pendapat anda bahawa tugas dan tanggung jawab menentukan segala peruntukan-peruntukan Perlembagaan dihormati dan diikuti semua rakyat dan lain-lain penduduk tetap dinegara ini ialah Pentadbiran Negara. Sejak pentadbiran Tun Abdullah Badawi telah timbul banyak yang membincang dan ada yang memperso’alkan perkara-perkara sensitif diPerlembagaan yang dikawal dibawah Akta Hasutan dan jarang sekali diambil tindakan, didakwa diMahkamah. Maka sekarang sudah berlarutan. Sehingga DAP Tony Pua berani coba mengubah diskaun perumahan Bumiputera, Wakil Rakyat perempuan DAP masuk masjid diKajang berceramah dihadapan mimbar dengan tidak berpakaian menutup aurat, lebih serius lagi ialah Kongres Ekonomi anjuran MCA naik tocang dengan membuat resolusi supaya sasaran 30% ekuiti Bumiputera dimansuhkan.

Ini sudah melampau dan ada Melayu yang mengeluarkan reaksi meminta hak kerakyatan mereka dibubarkan. Ini tidak baik untuk ketenteraman negara. Oleh itu bukan Melayu perlu sentiasa sedar bahawa tiap “stimulus” ada “respon”nya, setiap tindakan yang tidak baik ada balasannya. 13 Mei 1969 telah berlaku akibat tindakan dan balasan seperti itu dan semua rakyat Malaysia mesti coba elakkannya berlaku lagi. Semua rakyat perlu waspada dan jangan berbuat sesuatu yang menghiris hati bangsa lain. Walau pun sudah kaya raya pada umumnya, masih mahukan lebih. Mahukan lebih ada batasnya. Dan tidak boleh sama sekali coba mengikis hak dan kepentingan bangsa lain. Itu rasis namanya. Sebab menentang atau ada unsur pergaduhan dengan bangsa lain.

Tepat kata-kata anda bahawa Perlembagaan adalah Konsensus Rakyat Malaysia. Tambahan pula sudah dimeterikan dengan kelulusan Parlimen dua kali – sekali dimasa Merdeka, sekali lagi (dengan tamabahan peruntukan) dimasa penubuhan Malaysia. Bukan sahaja pentadbir negara mesti tentukan peruntukan-peruntukan Perlembagaan itu sentiasa dihormati dan diikuti, rakyat Malaysia secara individu perlu berbuat demikian juga. Sebab berbuat demikian adalah bukti ta’at setia kapada negara. Dan jika mereka benar-benar berjiwa rakyat dan mahu tetap dinegara ini selama lamanya, mereka mesti hormatkan dan ikuti Perlembagaan negara didalam semua aspek hidup mereka.

2 10 2010
Leman

SSS

Adakah Pentadbir Negara telah menganalisa Tugas Tugas mereka dalam Carta profail Perlembagaan ini ?
Bolehkah kita lihat ? Adakah TASK itu mesureable, jika ia, Dimanakah pengukurnya?
Siapa kah Mereka yang KOMPETEN melaksanakan tugas ini?

4 10 2010
SSS Admin

Leman,

Tidak diketahui sama ada tugas-tugas Menteri yang tercatit diKRA ada termasuk menentukan Perlembagaan dihormati dan diikuti semua rakyat. Dan sama ada Menteri berkenaan, TS Koh Tsu Koon, akan mengambil kira perkara ini bila mengkaji prestasi setiap Menteri untuk tatapan Perdana Menteri. Adalah dijangka semua ahli Jemaah Menteri tahu keperluan tersebut. Hanya so’al sejauh mana mereka prihatin dan mengambil setiap tindakan berlandaskan Perlembagaan negara sepenuhnya.

Masalahnya mungkin salah interpretasi. Atau interpretasi mengikut kepentingan politik mereka. Contohnya, DS Najib mengatakan sekolah Cina boleh diteruskan dan memberi bantuan wang tunai berjuta juta Ringgit nyata tidak sejajar dengan Perkara 152 Perlembagaan berkenaan kedudukan Bahasa Malaysia sebagai Bahasa Kebangsaan. Perkara yang telah dibiarkan berjalan selama lebih 50 tahun tidak semestinya betul. Tambahan pula, so’al Perlembagaan membenarkan bahasa ibunda digunakan dan dipelajari tidak bermakna boleh digunakan sebagai bahasa pengantar disekolah-sekolah. Walhal, Mandarin bukan pun bahasa ibunda.

Pada penghitung panjangnya, yang boleh mengukur prestasi Pentadbir Negara dalam perkara menentukan rakyat menghormati dan mengikuti Perlembagaan sepenuhnya ialah pengundi. Pengundi boleh memilih pentadbir yang lain jika tidak puas hati dengan prestasi pentadbir yang ada. Maka perlulah rakyat berhati hati bila mengundi. Letakkan nilai yang betul kapada undi mereka itu. Anggap undi itu berharga sedemikian banyak sehingga boleh menyumbang kapada pemilihan Pentadbir yang baik dan boleh diharapakan. Tentukan mereka yang diundi adalah yang prihatin dan serius bagi menentukan semua rakyat hormatkan dan ikuti Perlembagaan negara sepenuhnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: