MERDEKAkan sistem pendidikan negara !

31 08 2011

Merdekakan sistem pendidikan negara… mertabatkan SEKOLAH KEBANGSAAN … BAHASA KEBANGSAAN…. Agar dapat dilahirkan anak-anak bangsa yang berjiwa KEBANGSAAN.. bersatu…

SATU BANGSA,
SATU NEGARA,
SATU BAHASA !

Kerana mu MALAYSIA !!!


SELAMAT MENYAMBUT
HARI KEMERDEKAAN

Advertisements

Actions

Information

3 responses

31 08 2011
Aman

Satu Bahasa, Satu Sistem Persekolahan, serapkan sekolah vernakular kedalam sistem Sekolah Kebangsaan.

Bagi siapa yang mengatakan bahawa Bahasa Melayu tidak ada mertabadnya, ketahuilah bahawa bahasa ini sudah berumur sekurang kurangnya 7,000 tahun.

Lebih lama dari bahasa Cina yang sejarahnya hanya 5,000 tahun.

Keluarga Besar Melayu atau Rumpun Melayu (The Large Family of Malays) berjumlah 350 juta orang yang merangkumi apa yang diistilahkan sebagai Deutero Malays, Proto Malays, Malayo-Polynesians dan Austronesians, berasal duGugusan Pulau Pulau Melayu (the Malay Archipelago), merebak dengan kemahiran membina perahu dan kapal kapal besar serta kemahiran jurumudi, hingga ke Madagascar, Easter Islands, Indo-China, Taiwan, Pulau Pulau Pacific hingga ke Hawai.

Ada lebih 1,200 bahasa yang dikenalai sebagai Bahasa Melayu, menjadi 22% bahasa maanusia yang berjumlah 6,000 didunia ini. Loghat loghat (dialects) yang digunakan mempunyai lebih dari 80% “basic vocbularies .. making them mutually intelligible”. Mana yang tidak, loghat itu boleh dipanggil satu bahasa berlainan, tapi masih termasuk dalam keluarga bahasa yang sama.

Antara yang terbanyak loghat atau Keluarga Bahasa Melayu digunakan dikalangan Keluarga Besar Melayu ia lah:

Pulau Sulawesi 114
Borneo 153
Pulau Pulau Filipina 160.

Rujuk: The Malay Civilization, penerbitan Persatuan Sejarah Malaysia, 2007.

Bahasa Melayu ada lah lingua franca diMelaka sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka dimana Melaka terkenal sebagai pusat perdagangan terkenal antarabangsa.

Sejak 54 tahun lalu Bahasa Melayu telah menjadi Bahasa Kebangsaan yang dicatit diPerlembagaan negara Malaysia.

Pentingnya Bahasa Melayu dan perlunya rakyat Malaysia menggunakannya sudah amat nyata.

31 08 2011
Aman

Sebenarnya, budaya Melayu pun lebih awal dari budaya Cina dan lain lain. Ini dibuktikan oleh beberapa penjumpa’an bahan bahan kaji purba (archaeological artifacts) dan pengkajian pakar pakar berkenaan dibahagian kedua abad 20 yang lalu.

Disuatu gua dikawasan Patani diutara Semenanjong Tanah Melayu, yang sekarang dibawah pemerintahan Thailand, Ahli Kaji Purba Thai telah menjumpai biji biji beras yang telah ditkaji secara saintifik umur atau tarikhnya diantara 7,600 dan 9,200 tahun.

Budaya menanam padi dan budaya makan nasi dikalangan orang Melayu telah bermula lebih awal dari dikalangan orang Cina. Sebab tanda tanda yang paling awal orang Cina menanam padi dan ada budaya makan nasi ialah diantara 7,800 dan 8,500 tahun dulu. Rujuk: Dr Stephen Oppemheimer, Eden In The East, 1999, pg 69.

Oleh itu, mereka yang berasal diKelantan boleh berbangga dengan hal mereka keturunan Melayu yang mungkin paling awal sekali dirantau ini. Kerajaan Langkasuka memang sudah lama.

13 10 2011
Dot

Saya sokong penuh pendapat yang dikeluarkan oleh Sdr Aman diatas.

Saya akan keluar dengan komen lebih panjang bila ada masa yang lebih sesuai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: