Penghinaan terhadap Perlembagaan

1 03 2012

Petikan dari laman…

 

Apabila berita dimanipulasikan

 

Contoh lain, penghinaan terhadap perlembagaan. Inilah juga yang berlaku antara dua ultra kiasu yang berdebat baru-baru ini dalam bahasa Mandarin. Selain daripada mencari populariti, mereka langsung tidak memperdulikan agenda nasional. Tidakkah mereka penganjur dan pendebat sedar bahawa orang Melayu selaku bangsa majoriti tidak dapat memahami apa yang diucapkan, kecuali setelah diterjemahkan? Paling kurangpun, gunakanlah bahasa Inggeris, jika bahasa Melayu dirasakan kurang nilai, kurang difahami dan tidak mampu untuk dipertuturkan dengan baik? Kepelbagaian yang sebegini ekstrem hanya berlaku di negara ini. Ini produk sekolah vernakular yang selalu dinafikan oleh ultra kiasu, termasuk timbalan menteri pelajaran.

Baru-baru ini beliau berhujah, patriotisme pelajar-pelajar sekolah vernakular tidak perlu dipersoalkan dan dihubungkaitkan dengan kesetiaan dan kasih sayang pada negara. Katanya, bahasa adalah jambatan perpaduan tetapi menggunakan bahasa yang sama tidak bererti bahawa kita bersatu. Nampak sangat beliau selaku timbalan menteri, tidak melakukan penyelidikan, semata-mata untuk menegakkan benang basah. Rugilah orang Melayu yang mengundinya.

Seperti yang disebut oleh seorang rakan blog saya, ultra kiasu ini sepatutnya dapat membezakan antara “kesetiaan” dengan “patriotisme”? Bagaimana boleh wujud patriotisme jika tidak ada kesetiaan? Kesetiaan bermula dengan mencintai perkara asas dalam kehidupan bernegara, misalnya bahasa kebangsaan yang termaktub dalam perlembagaan.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: